Hoe rouw je na het overlijden van je hond
Je lieve, trouwe, furry vriend is er niet meer. En dat hakt er behoorlijk in. Je voelt je verdrietig, eenzaam, boos. Misschien ook wel schuldig. Helemaal wanneer je zelf de bewuste keuze voor ‘een spuitje’ hebt moeten maken. In alle gevallen is de periode na het overlijden van je hond een periode van rouw. De gedachten aan je viervoeter schieten soms van hot naar her. We helpen je omgaan met die diepe gevoelens van rouw.
Neem de tijd
Er is geen magische formule die je rouw kan wegtoveren. Als dat kon, zouden we het voor je doen. Het heeft nou eenmaal tijd nodig. En hé, het is oké dat jij die tijd neemt. Het is niet niks om je hond te verliezen. Het verdriet, de eenzaamheid, de boosheid, het gemis. Het mag er zijn.
Het is niet jouw schuld
Stop met jezelf op welke manier dan ook verwijten te maken. Jij hebt altijd gehandeld uit liefde voor je hond. Altijd. Vertrouw daarop. Zo kun je je verliessituatie beter gaan accepteren en laat je je schuldgevoel los.
En hé, het is oké dat jij die tijd neemt.
Praat over je verlies
Rouwverwerking draait om expressie. Krop niet op wat je voelt of denkt. Klop liever aan bij iemand waarvan je weet dat ze zich in je verliessituatie kunnen inleven. En blijf vér weg van de ‘dan-neem-je-toch-gewoon-een-nieuwe’-schreeuwerds. Praat met iemand in je eigen familie- of vriendenkring. Of natuurlijk online, bijvoorbeeld in onze Facebook-community. Een luisterend oor is er altijd voor je!
Zet het verlies om in iets moois
Je viervoeter is er misschien niet meer in levende lijve, maar dat betekent niet dat ‘ie geen positieve draai aan je leven meer geeft. Tijden van rouw zijn dé momenten om jezelf creatief tot uiting te brengen. Schrijf de mooiste verhalen met je hond op. Schilder jullie leukste foto na. Maak een creatief altaartje om ‘m te herdenken. Alles is goed! Door op een positieve manier bezig te zijn met je hond, verzoen je je met het verlies.
Veel sterkte, je kunt het.