De opties na het overlijden van je hond: begraven, cremeren, of toch iets anders?

Dit is deel twee van de blogserie: ‘De praktische zaken rondom het verliezen van je hond’

In onze vorige blog schreven we over het afscheid nemen van je lieve hond. Zodra je viervoeter zijn laatste adem heeft uitgeblazen, ben je niet gelijk bezig met het uitzoeken van alle praktische zaken. Dat is logisch. Daarom hebben wij het voor je op een rijtje gezet. Want wie moet je bellen? Wat moet je regelen? En wat gaat het kosten?

Er zijn een aantal opties na het overlijden van je hond. Kies wat bij jou en je viervoeter past: 

1. Begraven
Net zoals mensen, kunnen honden worden begraven. Er zijn speciale dierenbegraafplaatsen waar je hond zijn rustplaats kan vinden. Even Googlen en je weet welke er in de buurt zijn. De kosten voor het begraven van je dier op een dierenbegraafplaats kunnen variëren, dit is afhankelijk van de grafhuur. Over het algemeen kost dit zo’n 100 – 150 euro per jaar. Ook kun je je hond in je eigen tuin begraven. Dit verschilt echter wel per gemeente dus het is verstandig om dat van tevoren te checken. Het graf moet altijd minimaal één meter diep zijn en er mag geen plastic gebruikt worden.

2. Cremeren
Naast begraven kun je je hond ook laten cremeren. Er zijn diverse dierencrematoria in Nederland die je hierbij ondersteunen. Je kunt daarbij kiezen voor collectieve of individuele crematie. In dat laatste geval kun je de as van je hond meekrijgen. Die as kun je dan in een urn bewaren of bijvoorbeeld uitstrooien in het favoriete bos van je viervoeter. Het cremeren van je hond kost gemiddeld 170 – 190 euro.  

3. Doneren aan de wetenschap
Tegenwoordig is het ook mogelijk om het lichaam van je hond te doneren aan de wetenschap. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld de inzet van proefdieren. Best een mooi idee, toch? Zo redt jouw viervoeter een ander beestje. Donatie is gratis. Je leest er hier meer over.

4. Taxidermie
Voor sommigen is het opzetten van je hond ook een optie. Daarmee krijg je je vriendje natuurlijk niet terug, maar het lichaam van je hond blijft op die manier intact. Voor een middelgrote hond betaal je 600 euro.

5. Destructie
Hè, wat een naar woord. Maar goed, we noemen het beestje maar bij zijn naam: als de bovenstaande opties niet bij je passen, blijft destructie van het dier over. Je laat het dan bij de dierenarts achter, waarna die regelt dat het wordt verbrand. Dit kost ongeveer 25 euro.

Daarnaast is het ook slim om even te checken waar je hond geregistreerd staat. Zo moet je in ieder geval het chipnummer en de verzekering laten vervallen. De dierenarts helpt je hier graag mee.

Poeh. het is wat, dat regelen. Al helemaal terwijl je waarschijnlijk aan het begin van het rouwproces staat. Maar: door het goed te regelen geef je je vriendje het waardige afscheid dat ‘ie verdient. Sterkte!