De praktische zaken rondom het verliezen van je hond – Deel 1: afscheid nemen
Alhoewel we het allemaal wensen, hebben onze geliefde viervoeters geen oneindig leven. Gemiddeld worden honden tussen de 10 en 16 jaar oud, met soms een uitschieter (lucky bastards!). Het liefste wil je natuurlijk helemaal niet nadenken over het verliezen van je maatje, maar op een dag zal het toch gebeuren. Dat is moeilijk. Heel moeilijk. Je lieve hond maakt deel uit van je familie. Zo’n viervoetervriendje verliezen is niet zomaar iets. Om je te helpen in deze moeilijke tijd na het overlijden van je hond hebben we de praktische zaken voor je op een rijtje gezet. Zodat jij je daar géén zorgen over hoeft te maken.
Honden kunnen over het algemeen op drie verschillende manieren sterven:
1. Je hond sterft een natuurlijke dood
De situatie: door ouderdom of door een ongeneeslijke aandoening is je hond zelf ingeslapen. Vaak kun je van tevoren al merken dat je dier minder actief wordt. Het is als het ware een voorbereiding op een natuurlijk heengaan.
Wat kun je doen? Probeer er te zijn voor je dier en het ze zo comfortabel mogelijk te maken. Door ze lekker op hun gemak te stellen, kunnen ze rustig gaan.
2. Je laat je beestje inslapen
De situatie: je hond is zó ziek of ongeneeslijk gewond dat ‘ie erg lijdt.
Wat kun je doen? Samen met de dierenarts bepalen jullie of de kwaliteit van leven nog goed genoeg is. Als dat niet zo is, kies er dan voor om je vriendje uit zijn lijden te verlossen. Overleg met je dierenarts hoe dit gaat en of je er bij kan en wilt zijn.
3. Een tragisch ongeval
De situatie: door een ongeluk is je maatje plotseling weg. Dit is een scenario waar niemand aan wil denken, maar helaas komt het voor.
Wat kun je doen? Breng je hond na het ongeluk direct naar de dierenarts, zodat de dierenarts je dier kan onderzoeken.
” In alle gevallen is onze tip: probeer je, waar mogelijk, voor te bereiden op het afscheid nemen van je hond. “
Er zal altijd een moment zijn dat hij of zij gaat, probeer in die laatst dagen, uren en minuten zo rustig en liefdevol mogelijk te zijn. Zo kan je beestje in alle rust gaan.
Je kunt na het overlijden altijd overleggen met je dierenarts over het vervolg. Het is belangrijk om je hond(je) na overlijden koel te houden, om zo het lichaam in goede staat te houden tot je weet wat je wilt doen (bijvoorbeeld begraven of cremeren).
In deel 2 van deze blog lees je alles over deze praktische zaken na het overlijden.